Friday, March 23, 2012

Dapur Aira

IKAN TAMBAN
Dalam bahasa kelantan ikan ni dipanggil ikan tambang(pronounce : tambey), bahasa melayu standard ikan tamban kalau tak silap.. bagi aq ikan ni ade iras2 ngn ikan gelama (kalau versi kecik). hari ni aq belajar 2 benda baru.... berkaitan masakan... 


~cara nak kelar ikan tambang... ia tak sama macam kelar ikan lain sebelum ikan tu dilumurkan kunyit dan garam atau sebagainya. mungkin kalau chef yang pro tak pakai cara ni.. tapi, mungkin untuk kebiasaannye untuk cara tradisional ni, ikan tambang dikelar secara rapat2 antara setiap kelaran dan melebihi 3 kelaran. kalau ikan lain biasanya kita kelar 3/4 kali pun dah cukup untuk sebelah badan ikan tu.. contohnya ikan kembong.... 3/4 kelaran dah cukup..


~ni plak untuk resipi kegilaan aq... kangkung masak belacan, my mom's handmade, marvellous! tapi, sebab malam ni aq punye turn untuk memasak, mak rehat je... mak letih kot puasa sunat hari arafah siang tadi... kalau bulan ramadhan selalunya, mak masak masakan ni....  tambah plak dengan siakap stim mak punye... memang kaw! makan nasi tak sah kalau tak menambah... air tangan ibu kitalah yg terbaikkk!! ok,sambung cerita asal tadi.. dek kerana belacan tak kutemu.... mak lupe simpan kat mane(lucula mak ni), so belacan tu  aq ganti dengan ikan masin... so, aq rase kena tukarla namenye, jadikla kangkung masak ikan masin... Alhamdulillah, walaupun ini percubaan pertama dengan resipi yang dimodified ni, tapi boleh dikira lulusla.. sebab kak qis puji. ayah(juri tetap masakan aq ngn adik-beradik) plak makan smpai menambah dan takde komen pape(mksudnye, dh lulus)... alhamdulillah... cume, len kali aq kena kurangkan kuantiti minyak tu.. lain kali boleh cuba lagi ni...

                                                    KANGKUNG MASAK BELACAN
                                                                 (sangatla simple....)


BAHAN2:
kangkung - ikut keperluan/dipotong cam biasa
bawang putih - 2 ulas/tumbuk
cili (aq taktau lada cengek dalam bahasa standard ape namenye) - 4 biji(atas citarasa)/tumbuk
air - secawan
belacan - secukup rasa
garam - jika perlu sebab belacan tu dah masin
daging - ikut keperluan/cincang halus (kalau takde pun takpe)
minyak bunga matahari(minyak biase pun ok je) - cikgu kemahiran hidup aq suruh pakai sesudu je dalam setiap masakan yang nak menumis.. tapi, aq lebihkan.. sbb nak masukkan daging gak dalam masakn tu....

CARA-CARA:
1. Panaskan minyak.Tumis bahan2 yang telah dikisar tadi. garlic, cili, dan juga belacan..
2. Masukkan daging yang telah dicincang tadi, tumisla sama sampai nampak masak....
3. Masukkan air. tunggula sampai mendidih...
4. Masukkan batang kangkung.. tunggu sekejap je, jangan lama2.. sebab kangkung tersangatlah mudah nak masak. dalam seminit dua camtu je, then taruk daun kangkung tu. kacau rata, xyah tunggu lama2 tutp je terus api. ANGKAT terus. kalau biar dalam kuali camtu je, alamatnye jadik cam lumutla...dah tak nampak rupa kangkung...
5. Kalau perlu tambahla garam secukup rasa. kalau aq, dah ok sebab belacan menjadi pengganti garam
6. Sedia untuk dihidang...
>>>Kalau nak gunakan ikan masin, belacan dah xdperlukan.. gantikan belacan dengan ikan masin...
                                   ni kangkung ye, kot2 ade yg xkenal....huhu

                                                   SELAMAT MENCUBA ;)                    
               




No comments:

Post a Comment